İş Sağlığı ve Güvenliği Programı (II. Öğretim)
Misyon: Geniş çalışma alanlarıyla disiplinler arası sinerjiyi yaratabilen, ileri düzeyde eğitim ve araştırma imkanları ile öğretim üyeleri ve öğrenciler için çekim merkezi olarak, topluma liderlik yapabilen bilim adamı ve uzmanlar yetiştiren, ulusal ve uluslararası düzeyde onur duyulan ve tercih edilen lider bir Bölüm olmak.

Vizyon: Disiplinler arası bir yaklaşımla yenilikçi düşünceyi her zaman ön planda tutarak, yaratıcı, estetik, çözüm üretebilen ve evrensel bilme katkı yapan bir bilim yuvası olmak
 
Akademik Personel:
  • Dr. Öğr. Üyesi Hasan EKER (Mülkiyet Koruma ve Güvenlik Bölüm Başkanı)
  • Öğr. Gör. Ömer ÇÖLOVA
  • Öğr. Gör. Ahmet ÇABUK

Program Profili:

İş kazaları sıralamasında maalesef başlarda yer alan ülkemizde Bakanlık bu alanda gerekli düzenlemeleri yapmıştır. Bunlardan birisi de çalışan sayısına ve tehlike sınıfına bakılmaksızın her işyerinde iş güvenliği uzmanı istihdam etme zorunluluğunun getirilmiş olmasıdır. Türkiye’de SGK’ya kayıtlı yaklaşık 2 milyon işyeri bulunmaktadır. 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu gereği kamu kurumları ile 50’den az çalışanı olan az tehlikeli sınıftaki işyerleri hariç tüm işyerlerinde, çalışan sayısı ve tehlike sınıfına uygun iş güvenliği uzmanı görevlendirme (tam zamanlı ya da kısmi zamanlı) yükümlülüğü vardır. 01.07.2020’de başlaması gereken, kamu ve 50’den az çalışanı olan az tehlikeli sınıfa giren işyerlerinde uzman görevlendirme yükümlülüğü, kanunun ötelenmesi ile 31.12.2023 tarihine ertelenmiştir. Mezunlarımız iş sağlığı ve güvenliği teknik elemanı olarak iş bulabilme imkanlarının yanı sıra, mezuniyetten sonra iş güvenliği uzmanlığı sınavını kazanarak uzman olabilmekteler. Tüm işyerlerinde uzman görevlendirme yükümlülüğü başladığında mezunlarımızın istihdam olanakları daha da artacaktır.

Öğretim planına ulaşmak için lütfen tıklayınız.
 

İş Sağlığı ve Güvenliği Programımızın mezunlarımıza kazandırdığı bir diğer avantaj ise; 2 yıllık bir programdan mezun olunmasına rağmen beyaz yakalı personel olarak istihdam olabilme imkânıdır.

 

Programın Süresi:

Programın süresi 2 yıldır.

 

Amaç ve Hedefler:

İş güvenliği kültürünü özümsemiş, iş hayatında ihtiyaç duyacağı alt yapıya sahip, araştıran ve sorgulayan, bilgiye nasıl ulaşacağını bilen, öğrenmeye açık, fark yaratan iş güvenliği teknikerleri yetiştirmek.


Mezuniyet Koşulları:

Mezuniyet için gerekli tüm dersleri (120 AKTS) en az 2.00 ortalama ile tamamlamak ve 30 iş günü staj yapmak zorundadır.


Alınacak Derece:

Mezuniyet koşullarını sağlayarak mezun olmaya hak kazanan öğrenciler 'İş Güvenliği Teknik Elemanı' ünvanını alır.


Mezunların İstihdam Olanakları:

Mevzuatta son yapılan değişiklerle birlikte iş güvenliğinin önemi artmış ve böylece mezun olan öğrencilerin kamu ve özel sektörde iş bulma imkanları daha da artmıştır.