Bilgi Güvenliği Teknolojisi Programı (1. Öğretim)
NOT: 2020-2021 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI İTİBARİ  İLE PROGRAM İSİM DEĞİŞKLİĞİNDEN DOLAYI BİLGİ GÜVENLİĞİ TEKNOLOJİLERİ BİRİNCİ ÖĞRETİM PROGRAMINA ÖĞRENCİ ALIMI DURDURULMUŞTUR.

Akademik Personel:
  • ​Dr. Öğr. Üyesi Cihan BAYRAKTAR (Bİlgisayar Teknolojileri Bölüm Başkanı)
  • Öğr. Gör. Yasemin SANDAL
  • Öğr. Gör. Ekrem KÜTAHYALIOĞLU (Program Sorumlusu)

Kazanılan Derece:

Program başarılı bir şekilde tamamlanıp, program yeterlilikleri sağlandığında Bilgi Güvenliği Teknolojisi alanında Ön Lisans derecesine sahip olunur.

Program Dili: Türkçe

Program Profili:
Yaşadığımız çağa “bilişim çağı”, “dijital çağ”, “bilgi çağı” gibi çeşitli adlar verilmektedir. Bilginin küreselleştiği bu çağda bilginin gizliği, bütünlüğü ve kullanılabilirliğinin korunması oldukça önemlidir. Gelişen bilişim teknolojileri, "Bilgi Güvenliği" kavramını zorunluluk haline getirmiştir. Bilgi Güvenliği Programı bünyesinde, siber dünyada bilginin gizliliğine, bütünlüğüne, saklanmasına ve erişilebilirliğine karşı gerçekleştirilebilecek olan saldırı tekniklerinin neler oldukları ve hangi şartlarda uygulanabildiklerinin yanında, bu saldırılara karşı alınabilecek güvenlik önlemlerinin nasıl alınabileceği hakkında gerekli teorik ve uygulamalı eğitimleri barındırmaktadır. Program müfredatı, bilginin toplanmasına, bilginin korunmasına, güvenli bir şekilde iletilmesine, saklanmasına ve bilgiye erişiminin kontrollü bir şekilde sağlanmasına yönelik çalışabilecek teknikerleri bilişim dünyasına kazandırmak üzere hazırlanmıştır. Ayrıca Bilgi Güvenliği Programında yazılım geliştirme alanlarında nitelikli elemanlar yetiştirilmesi amaçlanmaktadır.

Kabul ve Kayıt Koşulları:
YÖK’ün ilgili mevzuatı doğrultusunda ÖSYM tarafından belirlenir. (İlgili alanlardaki meslek liselerinden, kontenjan açığı olması halinde düz liselerden öğrenci kabul edilir.

Önceki Öğrenmenin Tanınması:
Bilgi Güvenliği Teknolojisi programında öğrenim gören öğrenciler, bazı derslerden belirli yönetmelikler çerçevesinde muaf olabilirler. Başka bir kurumda alınan dersin içeriğinin ve kredisinin, bu programda verilen dersin içeriğine uygun olması ve yüksekokul müdürlüğü tarafından onaylanması durumunda öğrenci bu dersten muaf tutulabilir.

Öğretim planına ulaşmak için lütfen tıklayınız.

Mezuniyet Şartları:
Bu ön lisans programından mezun olabilmek için, öğrencilerin Program müfredatındaki bütün derslerden başarılı olması ve en az 120 AKTS kredi toplaması gerekmektedir.

Temel amacı belirli mesleklere yönelik nitelikli insan gücü yetiştirmek olan Meslek Yüksekokulları; geleceğimizin teminatı olan gençlerimize; bilgi, beceri, davranış ve birlikte iş görme alışkanlığı kazandırmak suretiyle hayata hazırlanmasında ve iş dünyasının ihtiyaç duyduğu nitelikli insan gücünün yetiştirilmesinde önemli bir yere sahiptir. Ülkemizin gereksinimi olan kaliteli meslek eğitimi almış, sorumluluk sahibi, üretken ve yetkin nitelikli eleman yetiştirmeyi amaç edinen Bilgi Güvenliği Teknolojisi programında 4 yarıyıllık eğitim-öğretim, teorik ve uygulamalı olarak yürütülmektedir.

Ölçme ve Değerlendirme Esasları:
Bu bölüm, ilgili dersin ders tanıtım ve uygulama formunda açıklanmıştır. Lütfen geniş bilgi için Ders Planı bölümündeki ilgili derse bakınız.

İstihdam Olanakları:
Program mezunları Bilgi Güvenliği Teknolojileri ve Çözümleri, Veri Tabanı Yönetim Sistemleri, Veri Tabanı Bakımı ve Güvenliği, Bilgi İşlem, Sistem Destek, Ağ Tasarımı ve Güvenliği, Yazılım Geliştirme, Yazılım ve Veritabanı Tasarımı ilgili olarak kamu veya özel kuruluşlara ait bilgi işlem ve yazılım geliştirme kuruluşlarında çalışabilirler.

Üst Derece Programlara Geçiş:
Öğrenciler OSYM tarafından yapılan DGS sınavına girerek, dört yıllık alanı ile ilgili Lisans eğitimine (uygun kontenjan ve aldıkları puan ve tercihlere göre) devam edebilirler.