Raylı Sistemler Elektrik Elektronik Teknolojisi Programı
NOT: 2020-2021 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI İTİBARİ  İLE PROGRAM İSİM DEĞİŞKLİĞİNDEN DOLAYI RAYLI SİSTEMLER ELEKTRİK VE ELEKTRONİK TEKNOLOJİLERİ BİRİNCİ ÖĞRETİM PROGRAMINA ÖĞRENCİ ALIMI DURDURULMUŞTUR.

Akademik Personel:
  • Doç. Dr. Muhammet Emre TURAN
  • Dr. Öğr. Üyesi Tülay YILDIRIM TURAN
  • Öğr. Gör. Mehmet TAŞLIYOL (Program Sorumlusu)
  • Öğr. Gör. Mehmet Fatih ÖZLÜK


PROGRAM TANITIMI:
Ekonomik ve sosyal yaşamın en önemli unsurlarından olan ulaşım, gerek ülke, gerekse kent boyutunda diğer etkenler ile karşılıklı etkileşim içindedir. Dünyada son yıllarda ortaya çıkan sosyal ve ekonomik alanlardaki gelişmeler; insanların daha rahat, güvenli yaşama ve zamanı ekonomik olarak kullanma isteğini ortaya çıkarmıştır. Demiryolu ulaşımının güvenli, hızlı olması ve ülke ekonomisi ile endüstrileşmedeki artan önemi son yıllarda ülkemizde de anlaşılmıştır. Tüm dünyada demiryolu ulaşımının giderek hızla gelişmesi, elektrifikasyon ve sinyalizasyona yönelik yeni uygulamalar, geçmiş yıllara göre daha karmaşık hale gelen demiryolu trafiğinin güvenli bir şekilde gerçekleşmesinin önemini de arttırmıştır. Bu program çerçevesinde öğrenciler, etkin iletişim becerileri kazanarak Raylı Sistemler Elektrik ve Elektronik Teknolojisi alanında çeşitli hizmetleri yöneten, öğrenen, teknikleri ve modern yaklaşımları kullanarak sorunlara çözüm üreten, Raylı Sistemler ile ilgili uygun alanlarda bilgi sahibi olacaklardır.

Öğretim planına ulaşmak için lütfen tıklayınız.

PROGRAMIN AMACI:
Eskipazar Meslek Yüksekokulu bünyesinde açılacak Raylı Sistemler Elektrik Elektronik Programı ile ulusal ve kültürel değerlere duyarlı, teorik bilgileri pratikle birleştirebilen, çalışma ortamında sağlık ve iş güvenliğine ilişkin önlemleri alan, mesleğinin gereklerini yerine getirebilen, alanında sorunları algılayan, çözümler üretebilen, teknolojik gelişmeleri izleyen, analitik düşünme yeteneğine, takım çalışmasına, deneyim ve uygulama becerilerine sahip sorumluluk sahibi, görev bilinci yüksek, mesleğiyle ilgili etik ilkelere göre hareket edebilen, fiziksel ve ruhsal açıdan sağlıklı bir yapıya sahip, ilk yardım bilgisi, işçi sağlığı ve iş güvenliği hakkında bilgi sahibi demiryolu ulaşım sektöründe görev alacak insan gücü yetiştirilmesi amaçlanmaktadır. Raylı sistemler otomasyoncusu; raylı sistemlerdeki elektrik-elektronik yapısını bilen, bilgisayar teknolojilerini kullanabilen, teknolojik yenilikleri takip edebilen nitelikli kişidir. Programın amacı; aşağıdaki görevleri ifade edebilen teknik elemanlar yetiştirmektir.

 

• Temel elektrik ve elektronik işlemlerini yapmak,
• Raylı sistem teknolojilerini incelemek,
• Bilgisayar destekli çizim yapmak,
• Raylı sistem araçlarının kontrolünü yapmak,
• Dijital elektronik devreleri kurmak,
• Endüstriyel kontrol elemanlarının seçimini yaparak elektronik devreler kurmak,
• PLC sistemlerin kontrolünü yapmak,
• AA devrelerinde elektriksel ölçümler yapmak,
• Taşıt trafiği kontrol sistemlerini seçmek,
• Haberleşme tesisatının montajını, bakım ve onarımını yapmak,
• Endüstriyel kontrol sistemlerini kullanmak,
• Raylı sistemler ile ilgili teknik yabancı dili bilmek,
• Mesleki gelişimle ilgili faaliyetlere katılmaktır.

İSTİHDAM OLANAKLARI:
TCDD İşletmesi Genel Müdürlüğü'nün web sitesinde yer alan ve resmi 2010-2014 Stratejik Planından alınan bilgilere göre; kadrosu 41.777 olan kurumda 10.000'den fazla eleman açığı söz konusudur. Halen istihdam açığı olmakla birlikte önümüzdeki yıllarda emekli olacak personel ve yapılacak yeni yatırımlar/modernizasyonlar gereği doğacak eleman ihtiyacı bu açığı daha da artıracaktır. Ayrıca son yıllarda özellikle büyük şehirlerde belediyelerin işletmesinde bulunan hafif raylı sistemler ve tramvay gibi toplu taşıma hatlarının uzunlukları sürekli artmakta ve bu alanda ciddi yatırımlar yapılmaktadır. Raylı Sistemler Elektrik ve Elektronik Teknolojisi alanından mezun olanlar, belediyelere bağlı bulunan hafif raylı sistemler ve tramvay işletmelerinde çalışabilecekleri gibi bu sektöre yeni girmeye başlayan özel kurum ve kuruluşlarda da iş bulma imkanına sahiptirler.

 
Okulumuzda kurulan Raylı Sistemler Elektrik Elektronik Teknolojisi Programı; iş sağlığı ve işçi güvenliğinin had safhada dikkate alınması gereken demiryolu ulaşımında, insan hatasını elimine edecek sinyalizasyon, haberleşme, otomasyon alanlarındaki yetkin personel açığını doldurmaya yöneliktir.
Yurt çapında sadece dört yüksek okulda Raylı Sistemler Elektrik ve Elektronik Teknolojisi Programı mevcuttur. Bu okulların kontenjanları dahilinde senede mezun olacak 195 teknikerin ihtiyacı karşılayamayacağı açıktır. Bu açığı kapatmaya yönelik Karabük Üniversitesi Eskipazar Meslek Yüksekokulu olarak Raylı Sistemler Elektrik Elektronik Teknolojisi Programını açmayı hedefliyoruz. TCDD Genel Müdürlüğü'nün bu konuda okulumuzla yapacağı işbirliğine dair yazısı aşağıda verilmiştir.