Raylı Sistemler Makinistliği (I)
Akademik Personel:
  • ​Dr. Öğr. Üyesi Bilal ÇOLAK (Motorlu Araçlar Ve Ulaştırma Teknolojileri Bölüm Başkanı)
  • Öğr. Gör. Aydın ÖZKUL (Program Sorumlusu)
  • Öğr. Gör. Mustafa BUĞDAY
  • Öğr. Gör. Muhammed Emin ARI

Program Profili:
Raylı Sistemler Makinistlik programı raylı sistemlerin makinistlik alanında nitelikli teknikerler yetiştirmektedir. Bu program çerçevesinde öğrenciler, etkin iletişim becerileri kazanarak Raylı Sistemler makinistlik alanında çeşitli hizmetleri yöneten, öğrenen, teknikleri ve modern yaklaşımları kullanarak sorunlara çözüm üreten, gelişmiş lokomotifleri ve metroları kullanabilen, teknolojik gelişmelere uyum sağlayabilen Raylı Sistemler ile ilgili uygun alanlarda bilgi sahibi olan kişiler olarak yetişecektir.

Öğretim planına ulaşmak için lütfen tıklayınız.

Genel Yapı:

Raylı sistemler Makinistlik programı Eskipazar Meslek Yüksekokulunda 2013 yılında kurulmuş ve 2013 yılında ilk kez öğrenci alan iki yıllık bir önlisans programıdır. 

Misyon: Bilimsel ve teknolojik gelişmeleri takip edebilen, kendini sürekli geliştiren, yüksek nitelikli ve performanslı, evrensel değerlere saygılı Makinist yetiştirmektir. Vizyon: Toplumsal kalitenin artmasına katkıda bulunacak; kaliteye önem veren, kaliteli hizmet vermeyi kendine ilke edinmiş, toplumsal değerlere saygılı Makinist yetiştirmek ve bu alanda öncü program olmaktır.
 


Programın Süresi:

Programın süresi 2 yıldır.

Amaç ve Hedefler:

Programın eğitim amacı, öğrencilerin demiryolu sisteminde Makinist teknikeri olarak yetişmelerini sağlamaktır.

Kabul ve Kayıt Koşulları:

Kabul ve Kayıt Koşulları: Türkiye Yükseköğretim Kurulu (YÖK),tarafından belirlenen düzenlemeler çerçevesinde bu program için öğrenci kabulüne Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen üniversite giriş sınavı ile yapılmaktadır. Öğrencilerin akademik program tercihlerini, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezine sunulmasından sonra (ÖSYM), üniversite giriş sınavında elde ettikleri puanlara göre ilgili programa öğrencileri yerleştirir. Daha fazla bilgi için, genel Başvuru Koşullarına bakınız. Program yabancı öğrencilerin kabulü Karabük Üniversitesi öğrenci işlerinin bir değerlendirmesi üzerine yapılabilir. Daha fazla ve detaylı bilgi için Kurumun Yabancı Öğrenciler için Düzenlemeler sayfasını ziyaret ediniz.

Mezuniyet Koşulları:

Bu programdan mezun olabilmek için, öğrencilerin sağlaması gereken şartlar: • Programda en az C harf notu ile tüm derslerini tamamlaması; • En az 4.00 üzerinden 2.50 (100 üzerinden 60 genel not ortalamasına (GNO) sahip olmak; • 120 ECTS kredisi ve 94 yerel kredilik toplam ders almak. Daha fazla bilgi için, ilgili yönetmeliklere bakınız.

Alınacak Derece:

Programı başarıyla tamamlayan öğrencilere Raylı Sistemler Makinistlik teknikeri adı verilir.

Mezunların İstihdam Olanakları:

Mezunların İstihdam Olanakları: Raylı Sistemler Makinistlik programından mezun olan öğrenciler kazandıkları yeterlikler doğrultusunda; raylı sistemler sektöründe hizmet veren TCDD, Tülomsaş, Estram, Burulaş, İzmir Metro A.Ş. vb. işletmelerde istihdam edilirler. Ayrıca ülkemizde büyükşehirlerde nüfüs yoğunluğu gün geçtikçe artmakta ve büyükşehirler de raylı sistem yatırımlarında daha büyük bütçeler ayırmaktadır.