Eser Koruma
 
Akademik Personel  
 
Öğr. Gör. Ayşe Sema BARDAK
Öğr. Gör. Pakize KÜSMEZ DUMANER
Öğr. Gör. Şengül ŞENTÜRK ÜNAL
 
 
Misyon: Arkeolojik ve etnografik tüm “Taşınabilir Kültür Varlıkları”nı bilimsel yöntemlerle inceleyip, bozulmalarına yol açan nedenleri tespit ederek sorunu tanımlayacak, bozulmalara karşı önlem alabilecek, koruma ve onarım aşamalarının tamamını uygulayabilecek meslek elemanları yetiştirmek.
 
Vizyon: Programımız koruma ve onarım alanında disiplinler arası çalışabilen, ulusal ve uluslararası iş birliğine açık, yeni fikir ve uygulama alanları oluşturmayı hedefleyen, koruma çalışmalarında yeni teknolojilerin uygulanması konusunda araştırma yapan, koruma ve onarım etiklerine uyan meslek elemanları yetiştirmeyi amaçlamaktadır.
 
Kazanılan Derece:
 
Program başarılı bir şekilde tamamlanıp, program yeterlilikleri sağlandığında Eser Koruma alanında Ön Lisans derecesine sahip olunur.
 
Program Dili: Türkçe
 
Program Profili:
 
Kültür varlıklarını oluşturan hammaddeleri bilen, yapım teknikleri hakkında bilgi sahibi olan, bozulmalarını tanıyan, bozulmalara karşı önlem alabilen, koruma ve onarım aşamalarının tamamını bilen ve uygulayabilen, yeniliklere açık ve kendini her zaman yenileyebilen bilinçli teknik elemanlar yetiştirir.
 
Kabul ve Kayıt Koşulları:
 
YÖK’ün ilgili mevzuatı doğrultusunda ÖSYM tarafından belirlenir.
 
Önceki Öğrenmenin Tanınması:
 
Eser Koruma programında öğrenim gören öğrenciler, bazı derslerden belirli yönetmelikler çerçevesinde muaf olabilirler. Başka bir kurumda alınan dersin içeriğinin ve kredisinin, bu programda verilen dersin içeriğine uygun olması ve yüksekokul müdürlüğü tarafından onaylanması durumunda öğrenci bu dersten muaf tutulabilir.
   
Mezuniyet Şartları:
 
Bu ön lisans programından mezun olabilmek için, öğrencilerin program müfredatındaki bütün derslerden başarılı olması, 30 iş günü olan stajını başarıyla tamamlaması ve en az 120 AKTS kredi toplaması gerekmektedir.
 
İstihdam Olanakları:
 
Program mezunları, T. C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’ne bağlı müze ve restorasyon laboratuvarlarında, T. C. Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne bağlı ilgili birimlerde, özel müzelerde, arkeolojik kazılarda ve özel restorasyon projelerinde çalışabilirler.
 
Üst Derece Programlara Geçiş
 
Öğrenciler ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı’na girerek, dört yıllık alanı ile ilgili Lisans eğitimine (uygun kontenjan, aldıkları puan ve tercihlere göre) devam edebilirler. Çini Tasarımı ve Onarımı, El Sanatları, Geleneksel Türk Sanatları, İç Mimarlık, İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı, Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım, Mimarlık, Şehir ve Bölge Planlama, Tezhip Sanatı programlarına geçiş yapılabilir.